söndag 22 december 2013

Flyktingar hjälper man av humanitära skäl - inte ekonomiska

Det finns miljontals med flyktingar i världen och visst är det rimligt att lilla Åland hjälper till att lindra nöden i den stora världen. När vi diskuterar vår hjälpinsats är det viktigt att känna till vad de olika hjälpinsatserna kostar och hur många personer det hjälper. Att ta emot en fyrapersoners flyktingfamilj från tex Syrien till Åland kostar cirka 144.000 euro per år eller cirka 12.000 euro per månad. Så här kan en rimlig kostnadsuppskattning se ut:

• Arbetslöshetsersättning för två vuxna 24.000

• Svenskakurser på Medis för två vuxna 20.000

• Bostadsbidrag för 4 personers familj 12.000

• En dagisplats 10.000

• Assistent på en dagisplats 30.000

• En grundskoleplats 8.000

• Assistent i grundskolan 30.000

• 25% av en flyktingkordinator 10.000

Summa: 144.000 euro

För 144.000 euro kan vi hjälpa fyra flyktingar på Åland i ett år. Om samma summa satsas på hjälp åt flyktingarna i deras hemland eller i ett grannland så räcker 144.000 euro garanterat till mångdubbelt fler flyktingar, gissningsvis 10 gånger fler. På Åland behöver en flyktingfamilj omkring 12.000 euro/månad för att integreras och klara sig bra men i hemlandet eller i ett grannland så räcker förmodligen 1.000 euro/månad bra. Om vi hjälper flyktingar på plats så räcker våra hjälppengar till cirka 10 gånger fler.

12 kommentarer:

Linda sa...

Hur menar du att vi ska hjälpa dem där? Var ska vi hjälpa dem?

Tony sa...

Mat, bostad och utbildning är förmodligen bästa boten mot nöden. Helst ska hjälpen fås/ges på plats i deras egen hemland eller i ett grannland.

Linda sa...

Men Tony, hur ska du göra för att hjälpa dem i hemlandet? De siktar på barn där. De skjuts ihjäl.

Jag vill veta hur vi ska göra! Jag vill att du ska veta att vi faktiskt kan hjälpa dem där och hur vi faktiskt ska göra. För jag kan inte se hur det skulle gå till.

Brunettdonna sa...

Varifrån kommer siffrorna? Från ÅSUB? det intressera att veta. Jag vet det kostar mycket pengar för att ta in en flykting och det också tar många år före de kan står på eget ben.

Sebastian sa...

Hur menar du att man skulle få det att fungera i ett krigshärjat land? Och hur menar du att det skulle fungera i grannländerna som redan är över belastade med miljoner människor på flykt? Tycker mest det låter som att sopa problem under mattan genom att tro att pengar är vad som räddar flyktingar från misär. Skulle tro att inte en endaste av de som kommer hit till norden gör det för att de vill, utan just för att de är omöjligt att stanna kvar i sitt land.

Tony sa...

Det finns hela 2-3 miljoner syrien-flyktingar i grannländerna till Syrien men ännu fler, 7-9 miljoner människor, behöver dessutom bistånd inom Syriens gränser. Visst kan några 10.000-tals av dessa hjälpbehövande tas emot som flyktingar inom EU, USA osv men omkring 99 % av alla hjälpbehövande måste uppenbarligen få hjälp på plats i Syrien eller i grannländerna. Därför måste merparten av hjälpen bestå av biståndspengar för mat, husrum, sjukvård och utbildning. Exempelvis Finland har anslagit 1100 miljoner i statsbudgeten för 2014 för bistånd (motsvara 0,55 % av bnp) men biståndet borde höjas. Finland har faktiskt förbundit sig att höja biståndet/utvecklingsanslaget till 0,7% av bnp före utgången av år 2015. Det är den typen av åtgärder som kan avhjälpa merparten av nöden. Siffrorna i mitt blogginlägg kommer från bokslut och budgetar för Mariehamn för senare år.

Tony sa...

Här kan ni läsa mer om hur våra biståndspengar omvandlas till konkret hjälp på plats för hjälpbehövande:

http://www.unhcr.se/se/stoed-oss/flyktingkriser/krisen-i-syrien.html

http://www.global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=244225&nodeid=42310&contentlan=3&culture=sv-FI

http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=124754&GUID=%7B82CBF9A2-DEEB-41F8-A31C-E0CCAA5D8B35%7D

Anonym sa...

Alla frågor är likadana... Vissa ger aldrig upp. Det är ju självklart att vi hjälper fler på plats för samma slant.

Linda sa...

Det ultimata vore ju att hjälpa på båda sätt. Räknas biståndet även till flyktingar? Annars antar jag att det även finns en flyktingdel i finlands budget? Eller hur funkar det?

Flyktingar kommer ju att komma till Finland oavsett biståndet alltså.

Tony sa...

Det finns inte oändligt med pengar, ens i rika Norden, så de måste självklart användas så effektivt det går. Därför används merparten av hjälppengarna till bistånd utomlands. Det finns även ett anslag för nya och befintliga kvotflyktingar i statsbudgeten men de kommuner som tar emot flyktingar säger att den statliga ersättningen är för låg och betalas ut under för kort tid (3-4 år) så mottagarkommunerna måste även betala flyktingmottagandet med kommunala pengar.

Linda sa...

Var kan jag läsa om kommunernas tyckande om ersättningarna?

Tony sa...

Så här sade Finlands kommunförbund om saken den 17 juni 2013: "Kommunförbundet har genomfört en enkät om mottagningen av flyktingar i
kommunerna och om kostnadsersättningarna. Enligt kommunerna är de största
hindren för att ingå avtal om placering i kommunen med närings-, trafik- och miljöcentralerna
otillräckliga kalkylerade ersättningar, alltför kort ersättningstid, ett
osmidigt ersättningssystem, brist på personella resurser i kommunerna, kommunernas
svåra bostadssituation, små möjligheter till arbetspolitisk integrationsfrämjande
utbildning på orten och stor självständig inflyttning på eget initiativ till
kommunen." Hela rapporten finns att läsa här: http://www.kommunerna.net/sv/sakkunnigtjanster/region/invandring/Documents/Ajankohtaista%20maahanmuutosta%20sv%2018062103.pdf