I måndags var jag och lyssnade på den intressanta debatten om vem som i framtiden skall bestämma över ålänningarnas skatter. En av publikfrågorna var särskilt intressant. Varför är många ”vanliga ålänningar” rädda för eller åtminstone skeptiska till mer egen beskattning? Det verkar ibland som om de flesta åländska politiker är mer sugna på att byta bort klumpsumman mot egen beskattning än vanligt folk.
Jag tror att vanligt folk är ganska förnuftiga och resonerar så att man inte gärna byter bort ett system som visat sig fungera ganska bra under ganska lång tid. Dessutom kan det vara så att många tror att klumpsumman är viktigare än den egentligen är. Möjligen tror en del att klumpsumman är jätteviktig, kanske rent av att nästan alla ålänningar lever på den.
Faktum är att klumpsumman är ganska liten, relativt sett. På senare år har den varit knappt 200 miljoner per år och det motsvarar ungefär 20 procent av Ålands BNP. Ett annat faktum är att Ålands största och viktigaste företag, Viking Line, ensamt omsätter över 400 miljoner per år eller omkring dubbelt mer än en klumpsumma. Ett annat faktum är att företaget Viking Line har omkring 3000 anställda eller ungefär 50 procent fler än landskapsregeringen.
Sammantaget kan man nog konstatera att de flesta ålänningar egentligen lever på det som produceras i privata företag och att framgångsrika företag därför är viktigare än klumpsumman.
Anthonio Salminen (fs)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar