torsdag 1 augusti 2019

Påtvingade och förbjudna könsroller

I valreklamen skriver du att du ogillar påtvingade och förbjudna könsroller. Vad menar du med det? 

- jag tycker att alla individer ska få vara den person den vill. Det ska varken finnas förbjudna eller påtvingade könsroller. Är du pojke och vill ha blå kläder och leka med bilar eller ha rosa kläder och leka med dockor så är det ditt eget fria val. Samma sak för flickor.

- att man till exempel i Jämställdhets- och likabehandlingsplanen för barnomsorgen i Mariehamns stad skriver All barnomsorgspersonal skall arbeta aktivt för att motverka traditionella könsmönster och könsnormer” tycker jag låter både diffust och fel. Vad är traditionella könsroller? Det traditionella ändras ju hela tiden. Dessutom blir det fel för det innebär ju att vi inskränker friheten för den som gillar traditionella könsroller. Jag tycker det vore både begripligare och bättre att skriva att vi ”aktivt ska motverka påtvingade könsroller”. Jämställdhet är ju en frihetsfråga.

- vi behöver jobba på att ändra attityderna i samhället och jobba starkt för allas lika värde. Oavsett religion, kön, etnicitet, läggning, åsikter osv. är alla lika värda. Och första steget är alltid att jobba med sig själv. 

Jämställdhet är en mycket viktig frihetsfråga!

Inga kommentarer: