tisdag 9 oktober 2007

Ge flitpengen till dom flitiga!

Varje år sedan systemet med klumpsumma och flitpeng infördes på Åland år 1993 har ålänningarna varit väsentligt mer strävsamma och företagsamma än den genomsnittliga finländaren. Detta syns tydligt i de årliga utbetalningarna av flitpengen som i år är rekordstor, hela 35 miljoner.

Jag tycker att vi ålänningar borde slå fast en princip som går ut på att merparten av flitpengen på sikt skall återbetalas till de löntagare och företagare som arbetat ihop flitpengen. Det 5-procentiga ”ålandsavdraget” som infördes i kommunalbeskattningen i år innebär en måttlig skattesänkning på cirka 3,5 miljoner per år och kunde gott fördubblas till 10 procent kommande år.

Även Ålands företag borde få del av flitpengen så varför inte införa ett ”ålandsavdrag” även för företag. Landskapsregeringen och lagtinget kan förmodligen inte sänka skatten rakt av för våra företag men vi kunde kanske börja återbetala en del av socialskyddsavgifterna. Huvudsaken är att alla som varit duktiga och producerat ihop vår blomstrande ekonomi får del av resultatet och sporras att prestera strålande resultat även i framtiden.

Välstånd och välfärd är inget som ramlar ner från himlen på oss, det måste förtjänas ihop varje år. Och, tänk vad bra konkurrensläge vi har när vi steg för steg byggt upp Åland till nordens absolut mest intressanta plats att arbeta och driva företag på.

Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: