söndag 3 februari 2008

FS är företagsamhetens bästa vän

Veckobrev: vecka 6 år 2008



Bästa frisinnade vänner!
Det finns pessimister som säger att Åland är illa ute. De påstår att det inte finns nya intressanta företag på Åland, att nutidens ungdomar är lata och odugliga och vårt näringsliv kommer att kollapsa och Åland snart befolkas enbart av pensionärer.

Jag vill påstå att de har helt fel. Vi frisinnade, som är Ålands företagsvänligaste parti, tror att Åland har alla möjligheter i världen att utvecklas och bli ett ännu mer livskraftigt samhälle. Ett självstyrt och borgerlig samhälle som tror på människor och innehåller möjligheter för alla har definitivt framtiden för sig.

Ålands största och viktigaste bolag Viking Line storsatsar just nu på nya fartyg. Ålandsbankens duktiga IT-bolag Crosskey och PAF:s innovativa digitala spelbolag EGET är två andra utmärka exempel på att det finns framtidstro, bra möjligheter och goda förmågor på Åland. För oss frisinnade som alltid betonar att resurserna måste skapas innan de kan fördelas känns det bra att företagsamheten blomstrar på Åland.

Även i skolorna, där jag jobbar, har företagande och företagsamhet fått ett lyft via projekt som Ung Företagsamhet. Det finns exempelvis två unga driftiga killar på Ålands lyceum, som heter Viktor Karlsson och Emil Holmström, som byggt upp en kommersiell webbportal för Franska Rivieran. Siten heter http://www.rivieranguiden.se/ och håller toppklass. På handelsläroverkets hemsida http://www.handels.ax/uf/meny.htm finns det länkar till skolans nuvarande UF-företag.

Ett av företagen heter Visible Advertising Group UF (förkortas VAG) och drivs av de innovativa kompisarna Joakim Lindblom som går på handels och Axel Hägerstrand som går på lusse. Deras affärsidé är att producera anteckningsblock med reklamplatser som delas ut till studerande på Åland. Tillsammans säljer de också skoltröjor.

Axels storebror Olof Hägerstrand är civilingenjör och driver företaget Quedro http://www.quedro.com/ som bygger IT-tjänster för mobiltelefoner. Jag tror att det var redan under studietiden på Ålands lyceum som Olof började jobba med tjänster för mobiltelefoner.

Det finns en mycket stor potential i de över 1.000 ungdomar som studerar i våra gymnasieskolor. Det som jag aldrig förstått är varför det är fler killar än tjejer som driver företag. Vad tror du?

Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: