lördag 16 februari 2008

Åland blomstrar när ålänningarna tar saker i egna händer

Åland är ett litet och blomstrande samhälle. När man tänker på vilka svåra förutsättningar Åland egentligen har, som en liten ö-grupp i ett hav och med en liten befolkning, så är det ganska imponerande vilken enorm samhällsutveckling som ändå skett.

Om inte ålänningarna för länge sedan själva hade tagit tag i den viktiga färjtrafiken runt Åland så hade vi garanterat inte haft 20 färjanlöp per dygn mitt i vintern. Utan egna färjor och om ålänningarna inte kämpat sig till självstyrelsen och arbetat för ett eget centralsjukhus på ön så hade vi förmodligen fått släpa oss över isen till Finland om vi insjuknade vintertid. Om de lokala telefonbolagen inte hade byggts upp av företagsamma ålänningar så hade vi knappast haft Finlands billigaste och bästa telefonlösningar.

Jag tror också att flygtrafiken sett annorlunda ut idag om ålänningarna själva haft den i sina egna händer redan på 1960-talet. Samma sak är det nog med beskattningen, om vi skött det själva så hade vi nog byggt upp ett bra mycket enklare och anpassat skattesystem. Kort sagt så blir saker och ting ganska bra när människor tar ansvar och får möjlighet att sköta saker och ting själva.

Självstyrelsen är naturligtvis en mycket viktigt grundförutsättning för att vi skall ha rätten att själva bestämma över tillvaron. En mindre omtalad, men viktig, förutsättning för vårt faktiska självbestämmande är hembygdsrätten och de lokala förmåner (jordförvärvs-, närings- och rösträtt i lagtingsval) som är kopplade till den.

Hembygdsrätten kom till som ett verktyg för att bibehålla ålänningarnas svenska språk och kultur, vilket naturligtvis är en stor utmaning när Åland både tillhör och ligger geografiskt nära ett mycket finskt Finland. Jag tror personligen att hembygdsrätten är och har varit otroligt viktig för oss eftersom den garanterar att ålänningarna själva och ingen annan bestämmer över tre mycket viktiga framgångsfaktorer i vårt samhälle.


  • Att hålla åländsk jord i åländska händer (jordförvärvsrätten)

  • Att hålla kontroll över näringslivet i åländska händer (näringsrätten)

  • Att hålla självstyrelsens politiska makt i åländska händer (rösträtten)

Hembygdsrätten är en lokal medborgerlig status som endast den som långsiktigt bor på Åland besitter, dvs ålänningarna. För att förvärva den så måste man bo på Åland och kunna svenska och den som flyttar bort från Åland, mer än fem år, förlorar den. Det är förresten en bra anledning att flytta tillbaks till Åland efter tillfälliga studier eller jobb utanför Åland.

Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: