tisdag 11 november 2008

Avdrag sänker den effektiva skatten

Signaturen ”Undrande” önskar att jag förklarar hur det kommer sig att en person som förtjänar under 900 euro per månad betalar mindre än 6 % i skatt. Med tanke på att redan kommunalskatten är 16 % i Mariehamn så låter detta påstående säkert underligt och därmed är det fullt motiverat att önska sig en förklaring.

I tabellen här intill finns skattestyrelsens uppgifter om skatten för en icke kyrkskriven Mariehamnare år 2008. Som framgår av tabellen så betalar en stadsbo exempelvis exakt 607, 36 euro i skatt på en bruttolön om 10.000 euro per år. Skatten i exemplet motsvarar alltså 6,1 % av bruttolönen. Orsaken till att stadsbon inte betalar 1.600 euro eller 16 % på bruttoinkomsten 10.000 euro är att det finns ”automatiska avdrag” inbyggda i skattesystemet.

Eftersom skatten räknas ut på den beskattningsbara inkomsten, som är väsentligt lägre på grund av diverse automatiska avdrag, så blir den effektiva skatten 6,1 % i exemplet. Det viktigaste avdraget är förvärvsinkomstavdraget som är cirka 3.188 euro i exemplet.

Sammanfattningsvis kan man säga att de automatiska avdragen i beskattningen sänker den effektiva skatten men de gör också i praktiken kommunalskatten progressiv. Om man betänker att man i år inte betalar någon statsskatt alls på inkomster under 12.600 euro per år så ser man tydligt, på de första raderna i tabellen, att den effektiva kommunalskatten faktiskt är progressiv.

Den som vill veta mer om detaljerna i beskattningen kan själv gå in på skattestyrelsens hemsida http://www.skatt.fi/ och klicka på länken Skatteprocenträknaren för år 2008 som finns till höger på hemsidan.

Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: