fredag 21 november 2008

Självstyrelsen och specialreglerna har gynnat oss (del 2)

Någon kanske tror att det långsiktiga och viktiga värnandet om vårt svenska språk och vår kultur via hembygsrätten, näringsrätten och jordförvärvsrätten gjort Åland till ett slutet samhälle med dålig ekonomi och svag konkurrenskraft. Inget kunde vara mera fel. Sedan år 1970 har till exempel Ålands befolkning ökat från knappt 21.000 till drygt 27.000 eller med drygt 6.000 personer. I medeltal blir det över 170 nya ålänningar per år. Hela 31 % av dom som idag bor på Åland är födda utanför Åland så Åland är förmodligen ett av världens mest öppna samhällen.

Det finns förmodligen många små samhällen ute i världen som är avundsjuka på Ålands rikliga och blomstrande näringsliv. Det är sällsynt att blott 27.000 människor kan skapa en bruttonationalprodukt på en miljard euro per år av egen kraft och upprätthålla långt över 2.000 företag. Utslaget i BNP per capita ligger Åland 21 % över resten av Finland och hela 37 % över EU snittet.

Konkurrenskraften är det heller inget fel på. Tänk att just Ålandsbanken var den bank som klarade sig utan statligt bankstöd under bankkrisen i mitten av 1990-talet då många banker även runt om i världen måste räddas av staten. Nu på 2000-talet är det igen en åländsk bank som gör så fantastiskt bra IT-banksystem så att de kan sälja det till andra banker i Finland. Att just lilla åländska PAF erbjuder Internetspel som av många finländare upplevs som klart bättre än stora Veikkaus är också ett tydligt tecken på god konkurrenskraft. På sjön så är exempelvis åländska Viking Line sedan årtionden ett erkänt duktigt och framgångsrikt rederi i den mycket tuffa kryssningsbranschen. Dessutom har Åland en stor mängd småföretag som är framgångsrika i många olika branscher både på hemmamarknaden och utanför Åland vilket visar att konkurrens är bra för Ålands utveckling när det sker på lika villkor, dvs på självstyrelsens villkor.

Slutsatsen är att Åland sedan årtionden utvecklats mycket väl med självstyrelsen och specialreglerna och att Åland är ett mycket öppet och trivsamt samhälle med en mycket dynamisk och öppen ekonomi. Jag tror inte att denna positiva utveckling skett trots, utan tack vare, självstyrelsen och särrättigheterna som på något lyckligt sätt både ”tvingat oss” och ”gett oss möjligheten” att på ett framgångsrikt sätt ta saker i egna händer. Bästa ålänningar, låt inte någon ta självstyrelsen, svenskan, kulturen och alla fina grundläggande förutsättningar ifrån oss.

Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: