lördag 19 maj 2007

Heta åsikter om utbildningen på Åland

Det är säkert många som frågar sig varför det finns så mycket heta åsikter kring just Ålands lyceums roll inom den nya samordnade gymnasieskolan på Åland.
Det är säkert många som frågar sig varför det finns så mycket heta åsikter kring just Ålands lyceums roll inom den nya samordnade gymnasieskolan på Åland. Personligen tror vi att det beror på att lyceet är den enda studieförberedande skolan på Åland samtidigt som den absolut viktigaste skiljelinjen mellan olika gymnasieskolor är just huruvida de är studieförberedande eller yrkesinriktade. Alla som är någorlunda insatta i utbildningsfrågor vet att det vore en stor olycka om våra fina praktiska yrkesutbildningar, som exempelvis kock, elektriker och frisör, blir så teoretiska att de nyexaminerade blir oanvändbara i yrkeslivet. På samma sätt vore det olyckligt om våra ungdomar som siktar på teoretiskt krävande universitet och högskoleutbildningar inte får bästa möjliga teoretiska grund från gymnasiet.


Det andra som man måste ha klart för sig är att när vi på Åland för samman våra sex yrkesinriktade skolor och vår enda studieförberedande skola i en gemensam organisation så uppstår det, oavsett om man vill det eller inte, ett stort tryck på likriktning. För att balansera upp detta tryck så måste man nödvändigt vidta en rad aktiva åtgärder. En förnuftig och framkomlig väg är då att redan i lagstiftningen ge lyceet en betydligt mer fristående ställning och sedan i de kommande styrdokumenten som exempelvis läroplansgrunder och läroplaner mycket tydligt betona vikten av att det fortsättningsvis finns innehållsmässiga skillnader mellan den studieförberedande och den yrkesinriktade utbildningen.


Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: