lördag 19 maj 2007

Med platt skatt ökar välfärden

En torsdag kväll i mitten av februari var jag och lyssnade på en föreläsning om Islands skattesystem i Ålands lagting. Det var Centern som bjudit in Jomalas före detta kommundirektör Per Ekström som numera bor och jobbar som ekonom på Island. Det visade sig att han var en mycket pedagogisk och sakkunnig föreläsare. Centerns förträffliga riksdagskandidat och skatteexpert Magnus Lundberg fungerade som moderator.

Island är en ö med 300 000 innevånare och de har redan en platt inkomstskatt på 36 %, en låg bolagskatt på 18 %, en ännu lägre kapitalskatt på 10 %, ingen förmögenhetsskatt och de har en ekonomi som blomstrar. Medellönen på Island är hela 50 000 € per år och företagandet har stimulerats genom skattesänkningar.

Nästan alla förstår att företag drar sig dit skatterna är låga men många undrar säkert vad det är för vits med platt skatt på lön? Jag tror personligen att svaret är att platt skatt gör det lönsammare att arbeta och att arbete är själva grunden till välfärd och välstånd. Finland är faktiskt sedan många år på god väg mot ett allt plattare skattesystem. I slutet av 1990-talet betalade vi finländare progressiv statsskatt redan vid inkomster på 7 737 euro per år men idag är inkomster under 12 400 euro helt befriade från progressiv statsskatt.

År 1998 var den högsta statsskatten i Finland 38 procent men idag är den 6 procentenheter lägre eller 32 procent och detta oberoende av hur mycket mer man förtjänar. När Finland lindrat beskattningen så har de också stegvis gått mot ett allt plattare skattesystem. Kommunalskatten är redan platt i Finland och den ligger ofta på nivån 16-18 %.

Det är också ett faktum är att den platta skatt som vår borgerliga riksdagskandidat Magnus Lundberg förespråkar påminner om Islands nuvarande system och att Finland alltså är på god väg mot något liknande.

Men varför är då våra åländska sossar och liberaler så svalt inställda till platt skatt? Jag tror att det beror på att de inte riktigt förstått vad platt skatt egentligen innebär. Eller för att vara mer exakt att de inte riktigt förstått vad ett generöst grundavdrag innebär. På Island är grundavdraget cirka 12 000 euro per år vilket innebär att islänningar inte betalar skatt alls på inkomster under cirka 1 000 euro per månad. På den överskjutande delen betalar islänningarna 35,72 procent i skatt.

I Magnus skattevision är grundavdraget lite lägre eller 8 000 euro per år samtidigt som den platta skatten är 30 procent vilket exempelvis innebär att en löntagare betalar 0 procent i skatt på de första 8 000 euro och 30 procent på de följande 8 000 så att snittet blir 15 procent på inkomsten 16 000 euro per år. Det smarta grundavdraget gör alltså att den effektiva skatten varierar mellan 0 procent och 30 procent trots att skatten i grunden är helt proportionell.

Platt skatt är rättssäkert därför att det är enkelt och obyråkratisk. En annan viktig fördel med införande av platt skatt är att vanligt folk inte drabbas av lika höga marginaleffekter när de jobbar mer eller tar på sig mer krävande arbetsuppgifter. I dagsläget är det inte alltid så intressant när uppåt hälften av en inkomstökning äts upp av marginalskatten.

Med Magnus system skulle alla få behålla minst 70 procent av en inkomstökning oberoende av lönenivån. Om den som jobbar får behålla en större del av sin lön så ökar motivationen för arbete och det är inte helt fel för ett samhälle som står inför arbetskraftsbrist. Lägre skatter ökar också konkurrenskraften i ett land och stimulerar den ekonomiska tillväxten. Tänk också vad sporrande det vore för våra studerade att få lönen från sommarjobbet helt skattefritt.

För den som är mer intresserad av vad platt skatt innebär för en löntagare så finns det härintill ett par diagram. Diagram 1 jämför Finlands nuvarande progressiva skattesystem med Islands och Magnus platta skattesystem. Diagram 2 visar att Finlands nuvarande progressiva beskattning har vissa likheter med ett platt skattesystem med 41 % skatt på inkomster över 12.285 euro per år.

Anthonio Salminen (fs)

Diagrammen finns på länken nedan:

http://www.fs.aland.fi/.composer/upload/fs-aktuellt.pdf

1 kommentar:

Anonym sa...

http://blog.mp.se/styrmedelsgruppen/