lördag 19 maj 2007

Höj stödet till anhöriga som vårdar i hemmet

Om en barnfamilj med ett barn under 3 år avstår ifrån en kommunal barnomsorgsplats kan de i normalfallet ansöka om ett ”hemvårdstöd” på 388,51 euro per månad eller knappt 4.700 euro per år. Eftersom en barnomsorgsplats i exempelvis Mariehamn kostar ungefär 10.000 euro per år så sparar kommunen cirka 5.300 euro per år för varje familj som ordnar sin barnomsorg på egen hand.

Om en anhörig sköter en mycket hjälpbehövande åldring, svårt sjuk eller handikappad person i staden så kan den ansöka om ett stöd för närståendevård på högst 578,35 euro per månad eller cirka 6.940 euro per år. Om alternativet är en plats på Trobergshemmet, Gullåsen eller något liknande boende som kostar omkring 50.000 euro per år så sparar kommunen över 40.000 euro per år för varje ”hjälpbehövande klient” som ordnar sin omsorg på egen hand.

Jag tycker att den enkla kalkylen ovan visar att det vore ekonomsikt förnuftigt att satsa mer på stödet till anhöriga som sköter omsorgen om barn och gamla i hemmet. Förutom den rent ekonomiska vinsten så finns det ju även en välfärdsvinst att inkassera.


Anthonio Salminen (fs)

Inga kommentarer: