lördag 18 oktober 2008

Lite lägre skatt ger lite mer välfärd på Åland

Nu på tisdag den 21 oktober 2008 skall jag vara med och diskutera åländsk kommunalskattepolitik, som är ett av mina absoluta favoritämnen. Det är Ålands kommunförbund som bjuder in till konferens om "en aktiv kommunal skattepolitik" som ju sedan länge är en av självstyrelsen viktigaste behörigheter.

Personligen tycker jag att man, av rättviseskäl, skall sträva mot en så låg skatt som möjligt. Rättvisa är ju att få behålla det man arbetar och förtjänar ihop och därför skall skattetrycket av rättviseskäl hållas lågt. Skattetryckets andel av BNP, som är cirka 44 % hos oss, anger hur stor andel av det som producera på ett år som skall få "köpas upp" via kollektiva beslut av oss politiker. Resten, blott cirka 56 %, får företagen och vanligt folk behålla själva för privat konsumtion och investeringar.

För Ålands del är det av konkurrensskäl viktigt att hålla ett lägre skattetryck än grannländerna. Om vi har lägre skatt än övriga norden så kan vi ju lättare locka till oss produktiv arbetskraft. Om vi tvärtom satsade på hög skatt och höga bidrag så skulle vi tvärtom locka till oss bidragstagare och det är varken ekonomsikt hållbart eller eftersträvansvärt.

Rent konkret så föredrar jag personligen ett enkelt och stort allmänt Ålandsavdrag i kommunalbeskattningen framom en massa små, krångliga och snåriga specialavdrag. Då blir beskattningen både enklare och effektivare.

Av självstyrelseprogressiva skäl är jag också för en aktivare åländsk kommunalbeskattning men ett orosmoment just nu är att Ålands (c)+(lib) regering är klart mindre borgerlig än Finlands (c)+(saml) regering och därför är risken stor att ökad åländsk aktivitet just nu skulle bära åt fel håll. Om Åland skulle börja driva en aktivare kommunal skattepolitik som resulterade i att finska skatteavdrag inte "slår igenom" på Åland så blir ju beskattningen strängare på Åland och det skulle motverka både den ekonomiska utvecklingen och välfärden på Åland.

Det som sist och slutligen avgör hur rika vi är på Åland är hur mycket som produceras på Åland och därför skall naturligtvis skattetrycket, som är produktionshämmande, hållas så lågt som möjligt. Min övertygelse är att "lite lägre skatt ger lite mer välfärd på Åland”.

Anthonio Salminen (fs)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller absolut med om att man bör sträva till så låg skatt som möjligt men ser inte riktigt vitsen med att krångla med olika avdrag. Det bästa skulle vara att sänka den kommunala skatteprocenten rakt av så blir beskattningen så enkel som möjligt.

Det är ändå så att kommunerna måste sänka sina kostnader om det ska vara möjligt att sänka kommunalskatten, annars kommer de bara att höja skatteprocenten om fler avdrag kommer till för att få ekonomin att gå ihop.