lördag 4 oktober 2008

Miljövänliga bilar är framtiden

För oss frisinnade är det självklart att det är de miljöfarliga avgasutsläppen som skall bekämpas och inte bilisterna. Den dag som nya bilar inte längre släpper ut farliga avgaser så kommer
bilens suveräna egenskaper som individuellt fortskaffningsmedel, med inbyggd frihetskänsla, att få ny miljövänlig fart.

Vänstermänniskor ser däremot bilars avgasutsläpp närmast som en möjlighet att tvinga in alla männsiskor i kollektiva lösningar som exempelvis bussar, helst avgiftsfria sådana så att det blir extra dyrt för oss som är solidariska och betalar skatt.

Personligen tror jag att människans drivkrafter och påhittighet är så stor att miljövänliga bilar snart finns på marknaden. Kanske dagens etanoldrivna eller eldrivna bilar kan vara ett fint steg på vägen. I fredags (3/10) fanns en bra insändare i ämnet som exakt belyser vad jag talar om (Bruno Fransholm torde vara sosse).


Nedan en kopia på en insändare i Tidningen Åland den 3 oktober 2008:

replik Etanol tar inte mat ur mun
BRUNA FRANSHOLM påstår i de båda Ålandstidningarna att ”etanol gjord av sädesgrödor orsakar svält för 100 miljoner människor som inte har råd att köpa mat på grund av de stigande råvarupriserna”. Det är fullständigt fel.

Påståendet att etanolen tar mat ur mun på jordens fattiga utgår ifrån att mängden jordbruksmark är konstant. Så är det förstås inte! I Brasilien, men också länder som Moçambique och Tanzania ligger stora områden i träda, eftersom jordbruk inte varit lönt.

När de nu får en produkt som är attraktiv på världsmarknaden, lönar det sig att odla upp markerna och intäkter skapas som kan ge mat åt hungrande magar. 75 procent av Afrikas fattiga är bönder och gynnas av stigande spannmålspriser – men låt oss inte överdriva effekten eftersom mindre än en procent av all odlad mark går till biobränsleproduktion.

Tredje världens fattiga länder är idag starkt beroende av importerad olja. I takt med att den blir dyrare får de allt mindre pengar över till sina basbehov. Att bistå dem i att få fram egenproducerade biobränslen minskar deras oljeberoende och ger dem mer pengar över till annat, samtidigt som klimatpåverkan minskar.

Därför är såväl den internationella jordbruksrörelsen, miljö- och biståndsorganisationer som satt sig in i frågan och WorldWatch Institute starkt positiva till biobränslen från fattigare länder. De fossila bränslena är huvudproblemet, smarta förnybara bränslen en viktig del av lösningen.

Mattias Goldmann Gröna Bilister

1 kommentar:

Emma sa...

Kikade in här och vill lämna lite fotspår efter mig :)